Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 268 ביקורות
×
js_loader
    דף הבית > המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

  • עורך דין צורי סבן
    עורך דין צורי סבן

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הידוע גם בשם המרב”ד, שייך למשרד הרישוי ותפקידו להמליץ מי כשיר לנהיגה מסיבות רפואיות ו/או נפשיות. התשובה לנהגים נמסרת מטעם משרד הרישוי. האוכלוסייה שמזומנת למבדקים במכון הרפואי הינה מגוונת – מבקשי רישיון נהיגה ציבורי, רישיון לרכב משא כבד, עברייני תנועה שסיימו ריצוי של פסילה או שלילה, נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים, נהגים הסובלים מבעיות רפואיות העשויות לפגוע בבטיחות כדוגמת ראייה או פרקינסון ועוד.

מהם תפקידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הידוע גם בשם המרב”ד, שייך למשרד הרישוי ותפקידו להמליץ מי כשיר לנהיגה מסיבות רפואיות ו/או נפשיות. התשובה לנהגים נמסרת מטעם משרד הרישוי. האוכלוסייה שמזומנת למבדקים במכון הרפואי הינה מגוונת – מבקשי רישיון נהיגה ציבורי, רישיון לרכב משא כבד, עברייני תנועה שסיימו ריצוי של פסילה או שלילה, נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים, נהגים הסובלים מבעיות רפואיות העשויות לפגוע בבטיחות כדוגמת ראייה או פרקינסון ועוד.

תפקידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בין היתר הם עריכת מעקבים מנהליים וביקורות רפואיות ואיתור מוקדם של ליקויי בריאות, על נהגים בעלי ליקוי בריאותי או נהגים בעלי פוטנציאל של נהיגה מסוכנת.

המופנים לבדיקת כשירות מול המרב"ד:

  • מבקשי רישיון עבור רכב משא או רכב ציבורי
  • נהגים נכים (על ידי משרד הביטחון או המוסד לביטחון לאומי)
  • מבקשי רישיון הסובלים מבעיות רפואיות שעלולות להשפיע על יכולתם לנהוג
  • נהגים אשר עברו עבירות תנועה חמורות או מרובות, ונהגים לאחר תום תקופת שלילת רישיון ממושכת
  • נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים ודווחו על ידי משטרת ישראל או על ידי מערכת בתי המשפט
  • נהגים שהורשעו בבית משפט בגין שימוש באלכוהול או בסמים. במקרים כאלה, גם הפנייה מהמשטרה או מסמכות צה”לית עשויה להספיק על מנת לזמן נהג לבחינת האפשרות של שלילת רישיון.

סמכויות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

הסמכויות מתחלקות לשני שלבים עיקריים: לפני הוצאת רישיון הנהיגה ולאחר קבלתו.

בדיקת כשירות טרם קבלת רישיון

עוד לפני שאדם מקבל רישיון נהיגה, רשאי המכון הרפואי להעריך את יכולתו לנהוג, הן מהיבט בריאותי והן מהיבט פסיכולוגי. רופא מטעם המכון עשוי להגיש חוות דעת למשרד הרישוי, הקובעת אם המבקש כשיר לנהיגה, או אם יש צורך להגביל את סוג הרכב שבו יורשה לנהוג.

סמכויות משרד הרישוי לאחר קבלת רישיון

לאחר שכבר ניתן רישיון נהיגה, משרד הרישוי עוקב אחר התנהלות הנהג באמצעות שיטת הניקוד. נהג שצובר 36 נקודות תעבורה צפוי לשלילת רישיונו באופן אוטומטי, ואם יצבור 72 נקודות בפרק זמן מוגדר, השלילה תהיה ממושכת יותר. במקרים כאלה, ייתכן שהנהג יידרש לעבור בדיקה רפואית במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כדי להעריך את המשך כשירותו לנהיגה.

זימון נהגים חדשים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים

נהגים חדשים כפופים להנחיות ייחודיות בכל הנוגע להפניה לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. במקרה שמשרד הרישוי מקבל דיווח על עבירת תנועה שביצע נהג חדש, ייתכן שיוטלו עליו סנקציות שונות, ובמקרים מסוימים הוא עשוי להידרש לעבור הערכה רפואית במכון.

אם הנהג אינו משתף פעולה – בין אם בכך שאינו מספק את המסמכים הדרושים ובין אם בכך שאינו מתייצב לבדיקה – המכון רשאי להמליץ למשרד הרישוי על התליית רישיון הנהיגה שלו.

בדיקות כשירות רפואית לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

הבדיקות במכון הרפואי נועדו להעריך את כשירותו של הנהג לנהיגה בטוחה והן משתנות בהתאם למצבו האישי ולסיבת ההפניה.

סוגי הבדיקות המתבצעות במרב"ד:

  • מבחני מחשב – בדיקות ממוחשבות הבוחנות יכולות קוגניטיביות, ריכוז, קואורדינציה וערנות. מבחנים אלו נחשבים לחלק מהבדיקות הפסיכולוגיות והם עשויים להימשך זמן רב.
  • ראיון עם פסיכולוג או פסיכיאטר – בדיקה שנעשית על ידי מומחה מטעם המכון, שמטרתה להעריך את מצבו הרגשי והנפשי של הנהג. לרוב מדובר בשיחה קצרה, אך במקרים מסוימים היא עשויה לכלול שאלות מעמיקות יותר.
  • בדיקות רפואיות – בדיקות פיזיות הנערכות על ידי רופא כללי, ולעיתים גם על ידי מומחים רפואיים בהתאם לצורך. בבדיקות אלו נבדקים מצבו הבריאותי הכללי של הנהג, היסטוריה רפואית והשפעת גורמים רפואיים על יכולתו לנהוג.
  • בדיקות נרקולוגיות – בדיקות שמטרתן לאתר שימוש בסמים או אלכוהול, בהתאם לחשד או להיסטוריה רפואית קודמת של הנבדק.

ביום הבדיקה יש להגיע עם תעודה מזהה כגון תעודת זהות, דרכון או רישיון נהיגה. בנוסף, יש להביא את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים כפי שמפורט במכתב הזימון, כולל אישור על תשלום האגרה הנדרשת. מכיוון שהבדיקות עשויות להימשך מספר שעות, מומלץ להצטייד במים ואוכל. כמו כן, חשוב לבדוק מראש את מיקום הבדיקה כדי למנוע עיכובים מיותרים.

הבדיקות במכון הרפואי מסייעות בקבלת החלטות לגבי כשירות הנהיגה של הנבדקים. על בסיס התוצאות, המכון עשוי לאשר את המשך הנהיגה, להמליץ על הגבלות מסוימות, או אף להורות על התליית רישיון הנהיגה במקרים חמורים.

סיבות אפשריות לפסילת רישיון הנהיגה

  • כשירות רפואית לקויה – חשש לקיומה של בעיה רפואית שעלולה לסכן את הנהג ואת משתמשי הדרך, על פי חוות דעת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
  • אי התאמה לנהיגה בטוחה – חשש כי הנהג מהווה סיכון עקב עבר תעבורתי בעייתי, הכולל עבירות חמורות או הצטברות של עבירות חוזרות.
  • אי התאמה אישיותית – כאשר מתעורר חשד כי לנהג קיימים מאפיינים אישיותיים שעלולים להשפיע לרעה על אופן נהיגתו ועל בטיחות הציבור.
  • חשד לקבלת רישיון שלא כדין – במקרים שבהם עולה ספק בנוגע לאופן קבלת הרישיון, ייתכן שהנהג יידרש לעבור מבחן נהיגה חוזר כדי לוודא את כשירותו.

על התהליך שעוברים מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המזומנים לבדיקות במרב”ד, מקבלים הודעה בעניין בדואר. בהודעה ניתן למצוא את זמני המפגש ורשימה של מסמכים וניירות שעליהם להביא עימם. חשוב להקפיד להגיע לבדיקה מצוידים בניירת שהתבקשה. שירותי המרב”ד ניתנים בכמה סניפים בפריסה ארצית.

להלן דרכי יצירת קשר עם המכון הרפואי – עדכני ל 2025

בכל הסניפים יש נגישות מלאה.

קניון עזריאלי הנגב, צומת אלי כהן 93, טלפון: 08-6831910, שעות מענה טלפוני: ימים א'-ה' בין השעות 08:00-20:00, ימי ו' בין השעות 08:00-13:00. קבלת קהל: לבירורים, יש לתאם תור מראש באמצעות מוקד "קול הבריאות" בטלפון 5400*. יש להגיע עם תעודה מזהה עם תמונה.

רחוב פל ים 15, קריית הממשלה טלפון: 04-8633555, פקס: 04-8633554, שעות מענה טלפוני: ימים א'-ה' בין השעות 08:00-18:00, ימי ו' בין השעות 08:00-13:00. קבלת קהל: לבירורים, יש לתאם תור מראש באמצעות מוקד "קול הבריאות" בטלפון 5400*. יש להגיע עם תעודה מזהה עם תמונה.

מיקוד: 6473912, טלפון: 03-5634702, פקס: 03-5626022, שעות מענה טלפוני: ימים א'-ה' בין השעות 08:00-18:00, ימי ו' בין השעות 08:00-13:00. קבלת קהל: לבירורים, יש לתאם תור מראש באמצעות מוקד "קול הבריאות" בטלפון 5400*. יש להגיע עם תעודה מזהה עם תמונה. קיימים חניונים בתשלום בקרבת המקום.

מכון קינן שפי טלפון: 03-5630591

טלפון: 03-5207477

פמי פרימיום, הלוחמים 53 (קומה 1) טלפון: 03-6254710

בנוסף, יש לשלם על קיום הבדיקה. עלות הבדיקה עומדת כיום על – 683 ש”ח, בדיקה בוועדת ערר עלותה 1,161 ש”ח. התשלום יכול להתבצע באינטרנט (דרך שירות התשלומים הממשלתי כאן), בבנק הדואר או בעמדות התשלום במרב”ד.

המבחנים שעוברים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון דורש בדיקת כשירות רפואית במקרים מסוימים. המבחנים במרב”ד משתנים ע”פ המקרה הספציפי והם כוללים מבחני אישיות, בדיקות פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומומחים רפואיים ע”פ תחום. על סמך בדיקות אלה יחליט המכון האם לאשר את רישיון או לשלול אותו.

מהן דרכי התמודדות עם מרב"ד?

במקרה בו נשלל הרישיון ע”י המרב”ד

אל המרב”ד הנהג מגיע כשהוא מצוייד במסמכים רפואיים ואחרים ע”פ המופיע בבקשת הזימון המגיעה בדואר. לעיתים, המכון יאפשר בדיקות משלימות לבדיקה שתיערך במכון עצמו, שאותן ניתן לבצע באופן פרטי וחיצוני לבדיקה במרב”ד. במהלך הביקור תיערך לנהג שזומן בדיקה (פיזית או נפשית) על ידי גורמים מקצועיים (כמו נרקולוג, פסיכולוג או פסיכיאטר, וכדומה), שיקבעו האם הנהג שזומן אכן אינו כשיר עוד לנהיגה. באחריות רשות הרישוי לשקול את ההמלצות המתקבלות על ידי המכון, לפעול לפיהן (או שלא) וליידע את הנהג בנוגע לשינויים בהיתרי הנהיגה שלו. תשובת המכון לבטיחות בדרכים ניתנת בדואר, וניתן גם להגיע לסניף משרד הרישוי כדי לקבל אותה. אם ברצונכם לדעת היכן עומד התהליך בעניינכם, תוכלו להתקשר למוקד משרד הבריאות בטלפון 5400*.

משך הזמן לקבלת תשובה מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים

כמה זמן לוקח לקבל תשובה מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים? משך זמן התהליך הינו ארוך יחסית ומרגע קבלת הזימון ועד לסיום הבדיקות וקבלת התשובה אורכים מספר חודשים. הממוצע הינו 8 חודשים. גם במקרה זה, עורך דין יכול לזרז תהליכים. לאחר פתיחת התיק במרב”ד ועד חודשיים מיום הפתיחה, יזמן המכון את הנהגים לבדיקות. אם זאת ישנם מקרים בהם ניתן לקצר את זמני ההמתנה ואני ממליץ לקרוא את המאמר קיצור זמן המתנה במרב”ד.

מהי ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

במידה ואתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בכל הקשור לעניינכם, אל תהססו לערער העל החלטת המכון הרפואי. את הערר על החלטתה של הועדה יש להגיש בתוך 30 ימים מהיום בו התקבלה ההודעה ממשרד הרישוי על דחיית הבקשה לרישיון. את הערעור יש לשלוח אל ועדת ערר תל השומר. מומלץ לעשות תהליך זה ביחד עם עורך דין המכון הרפואי. דחיית הערר מובילה לתהליך ארוך ובירוקרטי יותר.

האם ניתן לערער על החלטת המכון לבטיחות בדרכים?

חשוב לדעת! את החלטת המרב”ד מקבל משרד הרישוי כהמלצה, והוא אינו מחויב לפעול על פיה. אם אתם חושבים שנפגעתם מהחלטת המכון, יש לערער בתוך 30 יום מהיום בו משהתקבלה ההודעה ממשרד הרישוי.  ניתן לפנות אל ועדת ערר תל השומר לצורך בדיקה חוזרת ומומלץ לעשות זאת עם עורך דין לענייני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (עורך דין תעבורה). בבקשה יש לציין את הסיבה להגשת הערר עם נימוקים ברורים ולצרף את כל החוות דעת הרפואיות עם המסמכים הרלוונטיים. בנוסף בקשת הערעור מחויבת בתשלום אגרה.

לכל דרכי ההתקשרות ופניה למרב”ד

שימוע לאחר בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

השימוע הוא רגע חשוב ביישוב וקבלת החלטות בנוגע לרישיון נהיגה. לאחר שהוועדה הרפואית של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים סיימה את הבדיקות השונות היא מעבירה את המלצותיה וסיכום הדברים למשרד הרישוי והנהג מוזמן לשימוע. ברוב הפעמים משרד הרישוי מקבל את המלצות המכון הרפואי בנוגע לנהג ומחליט החלטה בהתבסס אותן המלצות. במידה ומשרד הרישוי החליט לא להעניק לנהג את רישיונו בחזרה הוא בדר"כ מתנה זאת בתקופת זמן של שנה. בחלק מהמקרים לתקופה יותר ארוכה. לאחר שתוקף ההחלטה פג, קיימת לנהג אפשרות לנסות להגיש בקשה חדשה לקבלת רישיון הנהיגה בחזרה. יש לציין, כי הפנייה הינה יזומה ע"י הנהג וכי משרד הרישוי לא מעדכן או פונה בעת סיום התקופה. לכן על הנהג לגשת שוב למכון הרפואי לבטיחות בדרכים לבדיקות חוזרות ובמידה וההמלצות בעד הנהג הרי שיקבל את רישיונו חזרה.

סרטון המסביר על הגשת ערעור לוועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

שאלות נפוצות של נהגים המתמודדים עם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

זימון לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ניתן לנהגים ומבקשי רישיון במקרים שונים, כגון חשש לבעיה רפואית המשפיעה על הכשירות לנהיגה, עבר תעבורתי מכביד, עבירות חמורות תחת השפעת אלכוהול או סמים, או דרישה להערכת כשירות רפואית לנהיגה בשל דיווח של גורם מוסמך כמו משטרת ישראל או משרד הרישוי.

לאחר השלמת הבדיקות, יש להמתין להחלטת המכון הרפואי, אשר נשלחת לרוב למשרד הרישוי. אם התקבלה החלטה המאשרת את כשירותך לנהיגה, ניתן להמשיך ולהחזיק ברישיון כרגיל. במידה ונדרשות השלמות נוספות או ישנה הגבלה כלשהי, ייתכן שיהיה צורך לבצע בדיקות נוספות או לעבור הליך ערעור.

במקרה שהמכון מחליט על שלילת רישיון הנהיגה או הטלת הגבלות, ניתן להגיש ערעור על ההחלטה בתוך פרק הזמן שנקבע במכתב ההודעה. הערעור מתבצע מול ועדת ערר רפואית במשרד הבריאות או באמצעות פנייה לבית המשפט, בהתאם לנסיבות המקרה. מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני תעבורה לצורך הגשת הערעור.

אי הגעה לבדיקה במועד שנקבע עלולה לגרור השלכות משמעותיות, כולל התליית רישיון הנהיגה עד להשלמת הבדיקות. במקרים מסוימים, חוסר שיתוף פעולה עם המכון הרפואי עלול להוביל להחלטה אוטומטית על אי כשירות לנהיגה. אם אינך יכול להגיע למועד שנקבע, יש ליצור קשר עם המכון בהקדם ולבדוק אפשרות לתיאום מועד חדש.

אי התאמה אישיותית הוא סעיף כולל הפוסל קבלת רישיון נהיגה מסיבות נפשיות/התנהגותיות/קוגניטיביות – כלומר, משהו מסוים באישיות אינו מתאים לנהיגה ועלול לסכן את חיי הנהג ו/או המשתמשים בדרכים. זהו מקרה קלאסי בו נכון להגיש ערר שכתוב באופן מנומק ובליווי של חוות דעת מקצועיות.

התשובה היא אם הסכרת מאוזנת או לאו, האם נפגעו כלי הדם, האם הסכרת פגעה ביכולת הנהיגה, מצבי היפוגליקמיה וכו’. גם לכמות ה HbA1c יש בהחלט השפעה – האם מדובר בסכום גדול מ 12, 10 ומטה או 12 ומטה? האם מדובר באדם ללא טיפול אינטנסיבי באינסולין או לא? לדוגמה אדם עם מעל 12 HbA1c ללא טיפול אינטנסיבי באינסולין אינו עומד בדרישות רפואיות לנהיגה ברכב פרטי, אולם ניתן לשקול להמליץ רפואית לרישיון נהיגה בהגבלה וזאת אם יש חוות דעת מומחה סוכרת מורשה. במקרים של רישיון נהיגה לרכב מקצועי אז גם כאן אינו עומד בדרישות רפואיות לרישיון נהיגה מקצועי, אולם ניתן לשקול המלצה רפואית לרישיון נהיגה במגבלה כאשר יש חוות דעת מומחה סוכרת מורשה. כמובן שישנם מקרים מורכבים יותר של אדם אשר מטופל בתרופות היפוגילקמיות או אינסולין, יש לבדוק אם מדובר בעד 3 אירועים ב 6 חודשים, לפי דיווח רופא או יותר מ 3 אירועים היפוגליקמים.

המלצת המכון הרפואי לגבי נהג שיש לו סכרת משתנה. סוכרת מוגדרת כקבוצת מחלות כרוניות של שימוש בחומרים בייחוד ברמת גלוקוז גבוהה בדם, ונגרמות מפגם תורשתי או נרכש, חלקי או מלא ביצירת אינסולין או בהתנגדות להשפעתו, ולכן הפרעות של חילוף חומרים, כאשר היא לא מטופלת היא פוגעת בכלי הדם אשר גורמים לנזקים באיברים שונים ולעיתים פגיעה תפקודית פתאומית המתבטאת בעייפות, טשטוש ראייה, ירידה בחדות ראיה ולכן יכול לשבש את כושר הנהיגה. לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום מכון הארבעה, ובתחום הסכרת כדי שסיכויי החזרת רישיון הנהיגה לאדם סוכרתי יהיו גבוהים.

אדם הלוקה באפילפסיה יכול להשיב את רישיונו לנהיגה ברכב פרטי תחת דרישות ותנאים מסוימים. מומלץ להגיע לבדיקה במכון עם חוות דעת של נוירולוג.

התשובה היא אך ורק טפסים אשר המכון ממציא למילוי, והדבר משתנה ממקרה למקרה, על הטפסים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש להחתים במקרים רבים את הנוירולוג, ו/או רופאים מומחים רלוונטיים אחרים.

ראשית, נגדיר מי נחשב כנהג תחת השפעת סמים - נהג נחשב כמי שנוהג תחת השפעת סמים הוא נהג אשר הורשע בבית משפט על נהיגה בהשפעת סם מסוכן, ו/או מי שמציין בפני גורמים מוסמכים כי הוא עושה שימוש בסם מסוכן ונוהג לאחר מכן. האיסור על שימוש בסמים ונהיגה הוא איסור גורף ואינו קשור בכמות הסם בשתן. נתפסתי בנהיגה תחת השפעת סמים, האם המכון יכול לפסול את רשיוני? בעיקרון, כן. נהיגה תחת השפעת סמים דינה כנהיגה תחת השפעת אלכוהול. כדי להקדים תרופה למכה, חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני המכון הרפואי (עורך דין תעבורה) בטרם ההגעה לזימון על מנת לצמצם ככל הניתן את הסיכוי לפסילת רישיון. לכמה זמן ניתן לשלול רישיון נהיגה לנהג שנתפס על נהיגה תחת השפעת סם? מינימום שנתיים, אולם הדבר תלוי בנוסף בעבר התעבורתי ובנסיבות המקרה.

עורך דין תעבורה

צורי סבן

עורך דין תעבורה צורי סבן מייסד ומנכ"ל חברת עורכי הדין סבן ושות' המונה מספר עורכי דין במספר סניפים ברחבי הארץ, החברה עוסקת בענייני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזה מספר שנים. לעורך הדין סבן הצלחות ותקדימים רבים במסגרתם דאג והשיב לאלפי נהגים את רישיונות הנהיגה שלהם.

אודות >
קבעו פגישת ייעוץ ללא התחייבות!

    Google ג גוגל
    4.9
    מבוסס על 268 ביקורות
    ×
    js_loader
    דילוג לתוכן