Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 268 ביקורות
×
js_loader

דוחות תנועה

  • עורך דין צורי סבן
    עורך דין צורי סבן

לאור העלייה בתאונות הדרכים, הגבירה משטרת ישראל את האכיפה בכבישים באופן דרמטי ובשנים האחרונות הכניסה המדינה לכיסה למעלה מחצי מיליון שקלים מחלוקת דוחות תנועה. דוחות אלו, נחלקים להודעות תשלום (קנסות) וכן דוחות המחייבים התייצבות בבית המשפט. קיבלתם דוח תעבורה לאחרונה? הנה הדברים שכדאי לעשות.

מהו דוח תנועה?

בקצרה, דוח תעבורה או דוח תנועה הוא שם שניתן לקבוצת סנקציות בגין מעבר על חוקי התנועה. דוחות התנועה ברובם כוללים קנס כספי אותו נדרש הנהג לשלם בפרק זמן של עד 90 ימים מקבלתו. הדוח יכול שיישלח בדואר או שיינתן לנהג באופן פיזי על ידי שוטר בזירת האירוע ועשוי להתחיל ב100 שקלים בעבירות קלות ולהגיע עד לסכום של אלפי שקלים. לצידו של הקנס, ישנן סנקציות עונשיות נוספות בהתאם לחומרת המקרה ונסיבותיו כאשר לרוב, יצורפו לקנס נקודות תעבורה שיירשמו לחובתו של הנהג במרשמו התעבורתי.

מהן עבירות התעבורה הנפוצות?

עבירות תנועה, נכללות תחת משפט התעבורה והמשפט הפלילי וכוללות מגוון עבירות ותתי עבירות שעשויים לעבור נהגים והולכי רגל בהתאמה. בין עבירות אלו קיים מדרג מהקל אל החמור. במסגרת העבירות שנוגעות להולכי רגל, ניתן למצוא חציית כביש במקום אסור או כאשר הרמזור מורה על עצירה, עבירות אלו נחשבות לנפוצות ביותר. יתר העבירות המהוות את מרבית עבירות התעבורה, נוגעות לנהגי רכב מנועי ובהן ניתן למצוא: נהיגה בשכרות, עקיפה מימין, חציית קו הפרדה,  אי ציות לתמרור עצור, נהיגה על מדרכה ועוד. בתוך כך, שלושת העבירות שנחשבות הנפוצות ביותר בגרימת תאונות דרכים הינן: סטייה מנתיב, אי ציות לתמרור עצור ומעבר ברמזור אדום.

קיבלתי דוח תנועה מה הן האפשרויות שעומדות בפניי?

בין אם קיבלתם את הדוח משוטר בשטח ובין אם קיבלתם אותו באמצעות דואר לביתכם, עם קבלתו, עומדות בפניכם מספר אפשרויות:

  • תשלום הדוח באמצעות האתר של משטרת ישראל בפרק זמן של עד 90 יום מקבלתו .
  • הגשת בקשה להופיע בפני שופט תעבורה על מנת לנסות לבטלו ובלבד שלא עברו 90 יום מקבלת הדוח.
  • העברת דו"ח התנועה לנהג אחר.
  • הגשת בקשה להסבת דוח התעבורה לאזהרה.

דעו שלא בכל אחת מן האפשרויות אכן תוכלו לפנות לאחד מאפיקים אלו. כך לדוגמה דוח מסוג "הזמנה לדין" המחייב את הנהג להתייצב בפני שופט בשונה מברירת משפט שהינו אחת מאפשרויות הבחירה העומדות בפני הנהג. בנוסף, במידה והגשתם את אחת מהבקשות להלן, שימו לב שאתם מקבלים אישור פנייה לתיבת המייל שלכם שכן זה ישמש כאסמכתא.

מהן ההשלכות על תשלום דוח תעבורה?

כפי שציינו, מקבלת הדוח עומדים לרשותו של הנהג 90 ימים לשלמו. במסגרת זמן זו ובהתאם לסוג הדוח, יהיו לנהג מספר אפשרויות בהן יוכל לפעול מלבד תשלום הדוח. חשוב לדעת שבקשות דוגמת פנייה לבית משפט, המרת הדוח וערעור על דוח משטרה, הן פעולות שיש לנקוט במסגרת 90 הימים. נוסף על כך, תשלום דוח התנועה מהווה גם "הודאה באשמה" ומשביצעתם את התשלום לא תוכלו לערער על מתן הדוח או נסיבותיו. במידה ואתם נהגים מקצועיים או חדשים המהווים אוכלוסייה מיוחדת, להרשעה בעבירות תעבורה עשויה להיות משמעות קריטית שכן היא עשויה לסכן באופן מהותי את רישיונכם. לכן, במידה ואתם שוקלים לפנות לאחת האפשרויות החלופיות מלבד תשלום הדוח רצוי להתייעץ תחילה עם עורך דין.

העברת דוח תנועה לנהג אחר

העברת דוח תנועה לנהג אחר, נוגעת למקרים בהם נהג אחר ביצע עבירת תעבורה ברכב בבעלותו של הנהג מקבל הדוח או שהרכב נמכר וטרם הועברה הבעלות עליו. במקרים אלו, העברת דו"ח תנועה לנהג אחר כאשר מדובר בדוח מסוג קנס, ייעשה בפרק זמן של 90 ימים מקבלתו ובמידה ומדובר בדוח מסוג הזמנה לדין, נדרש לבצע את ההעברה תוך 15 יום מקבלת הדוח.
הליך העברת הדוח מתבצע אל מול המרכז לפניות נהגים ארצי. במסגרת זאת, נדרש מעביר הדו"ח לצרף מספר מסמכים והם:

  • צילום תעודת הזהות של בעליהם של הרכב.
  • העתק או צילום דוח התנועה.
  • העתק מרישיון הנהיגה של הנהג מבצע העבירה אליו יועבר הדוח.
  • הצהרתו של הנהג מבצע העבירה כי אכן הרכב היה ברשותו במועד קבלת הדוח.

בקשה לביטול דו" תנועה

דוחות תעבורה נחלקים לשני סוגים הראשון מבינם הם דוחות מסוג "ברירת משפט" אשר מאפשרים לנהג להגיש בקשה להופיע בפני שופט. הסוג השני הם דוחות מסוג "הזמנה לדין" בגינם מחויב הנהג להופיע בפני בית המשפט. ההבדל העיקרי בין השניים, הוא שבסוג השני הנהג הוא בחזקת אשם והוא צפוי לקבל כתב אישום ולכן, אין ביכולתו להגיש בקשה לביטול הדוח.
במידה והדוח הוא מסוג ברירת משפט אשר ניתן לרוב לאחר ביצוע עבירות קלות, בדומה להגשת בקשה לבית המשפט, גם בקשה זו יש שתעשה בפרק הזמן המדובר ובתנאי שהדוח טרם שולם. במסגרת זאת, יוכל הנהג לממש את זכאותו ולהגיש בקשה למזכירות בית המשפט, במידה וזו תאושר יוכל להופיע בפני בית המשפט. שימו לב – בית המשפט אינו מחויב לקנס ועל אף שלרוב לא ידון את הנהג לחומרה, עדיין קיים סיכוי שיחליט לבסוף להחמיר עם עונשו.

המרת דוח באזהרה

הסבת דוח תנועה לאזהרה והמרתו נקרא גם "דוח התראה" ועניינו המרת הדוח מקנס או צבירת נקודות וזאת בהתקיים מספר תנאים. על מנת שתתבצע הסבת דוח משטרה, נדרש בין היתר שהנהג יהיה בעל ותק של 7 שנים, מידת הסיכון מהעבירה אינו חמור, לחובתו של הנהג אין דוחות תנועה או התראה קודמים, הנהג הודה בעבירה ומדובר בעבירה מסוג ברירת משפט ולא זימון לבית משפט.

 

הבקשה להמרת הדוח יכולה להיות באחת משתי אפשרויות להלן – בקשה מהשוטר בשטח והגשת בקשה למרכז פניות הנהגים הארצי. במסגרת האפשרויות השנייה, נדרש הנהג להגיש את הבקשה בטופס פנייה מקוון וזאת בפרק זמן של 30 ימים מהמצאת הדוח המקורי. לבקשה, יש לצרף צילום תעודת זהות וצילום הדוח. בהתאם לכך, תתקבל תשובה מאגף התנועה וזאת בפרק זמן של 30 ימים מהגשת הבקשה. שימו לב כי במידה והבקשה תענה בחיוב, תהיו מנועים מלהגיש בקשה נוספת להמרת הדוח בחמשת השנים הבאות.

בקשה להישפט על דוח תנועה

במסגרת האפשרויות שעומדות בפני מקבל הדוח, כאשר מדובר בקנס מסוג ברירת דין ביכולתו של הנהג להגיש בקשה להישפט על דוח תנועה. במידה וחלפו 90 ימים מקבלת הקנס והנהג לא הגיש את הבקשה מטעמים שונים, ביכולתו להגיש בקשה להארכת מועד המשפט. בקשה מסוג זה מהווה פנייה חריגה לבית המשפט לתעבורה ובמסגרתה נדרש הנהג לפרט באופן מנומק את טענותיו לרבות סיבת האיחור בתשלום הדוח והפנייה לבית המשפט. מאחר ומדובר בבקשה חריגה הדורשת ניסוח משפטי ונימוק מיוחד, מומלץ להיעזר בעורך דין בניסוחה.

 

במידה ואתם עומדים במסגרת 90 הימים שהוקצו לכם, ביכולתכם להגיש בקשה לערעור על דוח תנועה באמצעות הספח המצורף לדוח התנועה שקיבלתם אותו יש לשלוח בדואר רשום. דעו שעד לקבלת אישור וקביעת מועד דיון, 90 הימים לתשלום הדוח עדיין נספרים ולכן, מומלץ להגיש את הבקשה כמה שיותר סמוך לקבלת דוח התנועה.

האם ניתן לייצג את עצמך במקרה של דו"חות תנועה?

באופן טכני, כן. ביכולתו של אדם לבחור שלא להסתייע בעורך דין במקרים של פנייה לבית המשפט לתעבורה. אולם, פנייה לערכאה משפטית כאשר אינכם עורכי דין המתמחים בתחום התעבורה עשויה לפעול לרעתכם.
הסיכון העיקרי בייצוג עצמי טמון בהודאה באשמה מבלי להתכוון, כך לדוגמה במסגרת כאשר הנהג מפרט את נסיבות ביצוע העבירה ובתוכן נסיבותיו האישיות על מנת שיתחשבו בו. לכן במסגרת הגשת בקשה להישפט על דוח תנועה, רצוי לכל הפחות להתייעץ עם עורך דין.

איך ניתן לבטל דו"ח תנועה מהמשטרה?

לצד הגשת בקשה להישפט, ניתן במקביל להגיש בקשה להמרת הדוח לאזהרה או ביטולו וזאת בפרק זמן של 30 ימים מקבלת הדוח. בקשה זו עובדת באופן פרוצדורלי דומה להמרת הדוח. במסגרת בקשה זו, יביא הנהג את טיעוניו ויעלה אותם על כתב, לבקשה עליו לצרף צילום תעודת זהות והעתק של הדוח. לאחר הגשת הבקשה, למשטרה שיקול הדעת האם לבטל את הדוח, להמירו לאזהרה או להשאירו כפי שהוא. במידה ובקשתכם סורבה ואתם סבורים שטיעונכם מצדיקים את ביטולו של הדו"ח, ביכולתכם להגיש בקשה להישפט במקביל. רק זכרו, בית המשפט אינו כבול לקנס המקורי וביכולתו גם להחמיר עם הנהג.

איחור במועד תשלום

מרגע קבלת הדוח עומדים בפני הנהג 90 ימים לשלומו. במידה ולא עשה כן, איחור בתשלום הקנס יגרור תשלום נוסף של 50% ריבית מסכומו המקורי. כך לדוגמה אדם שקיבל דוח על סך של 500 שקלים, יידרש לשלם 750 שקלים במידה ולא שילם את הקנס במועדו המקורי. במידה ומקבל הדוח לא ביצע את התשלום בפרק זמן של 180 ימים, הוא יישא בתשלום ריבית של 5% שתתווסף אחת לפרק זמן של שישה חודשים עד לתשלום הקנס.
במקרים בהם גם בפרק זמן זה לא שולם הקנס, יועבר הטיפול למרכז לגביית קנסות וכנגד הנהג יינקטו הליכי הוצאה לפועל שעשויים להגיע גם עד עיקול רישיון הנהיגה שלו, הקפאת חשבון הבנק ואף איסור יציאה מהארץ. נקדים ונאמר כי במקרים בהם הגיש הנהג בקשה לביטול הדוח, או ערעור, יתארך פרק הזמן לתשלום עד לסיום הטיפול בעניינו.

במידה ויש נהג אחר ברכב שלי, לתת לו לשלם?

ישנם מקרים בהם דוחות תנועה נשלחים לנהגים שכלל לא נהגו ברכב בעת ביצוע העבירה. במקרים אחרים, נהגים אשר עדיין רשומים כבעליהם של הרכב גם לאחר מכירתו, עשויים לקבל דוח תנועה על עבירה שלא ביצעו.
במקרים אלו, יש להגיש בקשה למשטרת ישראל להסבת הדוח וזאת בצירוף תצהיר של מבצע העבירה כי אכן נהג ברכב בעת ביצועה וצילום רישיון הנהיגה שלו. במידה וקיבלתם דוח על שמכם כאשר לא אתם נהגתם ברכב בעת ביצוע העבירה, אל תשתהו אחרת אתם עשויים לצבור קנסות שיכפילו את סכומם עקב ריבית פיגורים ונקודות תעבורה שעשויות לעלות לכם ברישיון הנהיגה שלכם.

למה מומלץ להיעזר בעורך דין תעבורה?

דוחות תנועה כאמור נחלקים למספר דרגות חומרה וזאת בהתאם לעבירה. בעוד שנהגים רבים יעדיפו לשלם את הדו"ח, עבור נהגים אחרים השלכותיו עשויות לסכן את רישיון הנהיגה שלהם באופן ממשי. לא רק זאת, גם נהגים שסבורים שהדו"ח ניתן שלא כדין נפגעים באופן ישיר ממנו. לכן, פנייה לעורך דין תעבורה שמתמחה בהליכים משפטיים הנוגעים לדוחות תנועה, עשוי לסייע משמעותית בביטול הדו"ח או הפחתת עונשו של הנהג במיוחד כאשר רישיון הנהיגה שלו מונח על הכף, במיוחד כאשר מדובר בעבירות תנועה חמורות. כמו כן, ייצוג עצמי של הנאשם במיוחד כאשר אינו בקיא בדינים השונים עשוי לפעול לרעתו ובמקרים מסוימים אף להביא להחמרת הענישה.

עורך דין תעבורה

צורי סבן

עורך דין תעבורה צורי סבן מייסד ומנכ"ל חברת עורכי הדין סבן ושות' המונה מספר עורכי דין במספר סניפים ברחבי הארץ, החברה עוסקת בענייני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזה מספר שנים. לעורך הדין סבן הצלחות ותקדימים רבים במסגרתם דאג והשיב לאלפי נהגים את רישיונות הנהיגה שלהם.

אודות >
קבעו פגישת ייעוץ ללא התחייבות

    Google ג גוגל
    4.9
    מבוסס על 268 ביקורות
    ×
    js_loader
    דילוג לתוכן